Sadies Dog Rescue

Vanaf oktober 2013 tot januari 2022 werd de Roemeense stichting Fundatia ''Ia-ti acasa un prieten'' (vertaald: 'neem een vriend in huis') ondersteund met financiële middelen, zodat voer, medicijnen en andere zorg geboden kan worden aan de ruim 300 honden en de vele puppy's die in het asiel verbleven.

Het asiel, aan de rand van Bacău, bestond uit kennels aan de voorkant en achter een bedrijf het grote asiel met een aparte puppy-kennel en een groot stuk land met bomen en vele kennels. In de kennels verbleven zo'n twee tot drie honden, die ieder hun eigen hondenhok hadden en beschutting tegen zon, regen, winter en kou. 

Op het terrein bevonden zich ook een kantoorruimte, ruimte voor de dierenarts en opslag voor voer. Sinds 2017 hielp de Engelse organisatie Sadie's Stray Dog Rescue met succes, veel support en enthousiaste vrijwiligers in zowel Roemenië als in Engeland het asiel, samen met hulp van privé-personen en organisaties uit Nederland, België en Duitsland.

Na een breuk met Fundatia ''Ia-ti acasa un prieten'' is Sadies Dog Rescue zelfstandig verder gegaan en ondersteunen wij per januari 2022 deze (Engelse) stichting, die in Bacau een nieuw asiel heeft opgezet.  

Laura

Eén van de vrijwilligers van het asiel is Laura. 

Al vele jaren ving Laura de vele zwerfhonden en -katten in Bacău op. Zij had eerst haar eigen privé-asiel, buiten de stad. Echter, op den duur was dit niet meer voor haar vol te houden. Ook kwam de veiligheid van de honden in gevaar, vooral na het afkondigen van de Euthanasiewet in september 2013. Gelukkig kon zij in oktober 2013 binnen de stadsgrenzen een privé -asiel opbouwen. Helaas heeft de eigenaar van het stuk grond haar na zes maanden dringend verzocht het terrein met de honden weer te verlaten.

Haar passie, het helpen van de zwerfdieren in Bacău en omgeving, kon zij vervolgens voortzetten bij de Fundatia ''Ia-ti acasa un prieten''.

Voor enkele jaren reed Laura ook naar Duitsland en Nederland om de geadopteerde honden en katten te brengen. Zij had daarvoor "Amity Team Transport" opgericht en kwam met een bestelbus van de stichting naar Nederland. Deze bestelbus werd in de meeste gevallen weer gevuld met donaties als voer, dekens, medicijnen en speelgoed voor gebruik in Roemenië. 

Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van commerciële vervoerders.